Buffett Değer İndikatörü

Ünlü yatırımcı Warren Buffet’ın uzun vadede hisse değerlemesi için kullandığı ve hakkında ” it is probably the best single measure of where valuations stand at any given moment.”  dediği indikatördür. Market Büyüklüğünün GDP’ye oranıdır. ( Market Capitalization to GDP Ratio)  Buffet indikatör ile piyasanın aşırı değerlendiği durumlar (overvalued) ve ya değerinin altında değerlendiği durumlar (undervalued) analiz edilebilir.

MyChart

 

Yukarıdaki grafikte U.S.A, Türkiye ve Japonya piyasalarının Buffett rasyosunu görmekteyiz.Mavi ile gösterilen U.S.A grafiğine baktığımızda rasyonun 2000 krizinden önceki değerinden döndüğünü görmekteyiz. Aynı zamanda 2008 krizinden daha üst seviyede.

Japonya’da da rasyo 2000 ve 2008 krizlerini geçmiş durumda rekor seviyede.

Türkiye’ye gelindiğinde ise rasyonun diplerde olmasa da ortalamanın altında olduğunu söyleyebiliriz.Bu da pazarın değerinin altında değerlendiğini göstermektedir.

Her ülkenin kendine ait dinamikleri olduğundan rasyonun alt ve üst limitleri değişebilir. 2000 krizi öncesinde Amerika 153, Japonya 100, Türkiye ise 45 te zirve yapmıştır.

Geçmiş verilerden referans alınarak ülkeler için aşırı değerlenme ya da iskontolu değerlenme noktaları tespit edilebilir.

Örnek olarak, Türkiye için 40 seviyesinin üstü aşırı değerlenmiş, 20’nin altı ise sudan ucuz değerlenmiş olarak gösterilebilir.

Burada amaç krizleri tespit etmeye çalışmak değil, piyasanın coşkuyla aşırı mı değerlendiğini yoksa karamsarlıkla çok mu fazla baskılandığını görmek, ona göre alım/satım kararımızı vermektir.

 

 

Bir Yorum Yazın